Bestel vandaag nog!
Word donateur & ambassadeur
Energie - Alles in 1 - Verzekeringen

Zo creëer je een fijne autorit voor je hond

BLOG
1 September 2017 / By /

De meeste honden vinden het hartstikke leuk om in de auto te stappen. Ze weten vaak dat dit een lange wandeling door de bossen of op het strand betekent.

Gaat jouw hond alleen de auto in voor een bezoekje aan de dierenarts? Of heeft hij last van wagenziekte tijdens het rijden? Dan zal hij een autoritje associëren met deze nare ervaringen.

Met de volgende tips maak je een autoritje voor je trouwe viervoeter en voor jezelf zo aangenaam mogelijk.

Vrolijk de auto in

Wil jouw hond de auto niet in? Is hij angstig of zelfs agressief als je hem beveelt om de auto in te springen? Een tip is om je hond een paar keer in de auto een bakje voer te geven. Laat de hond het opeten en ga daarna weer terug je huis in. De eerstvolgende keer dat je wel echt met de auto weggaat, zal je hond het instappen in de auto associëren met het krijgen van iets lekkers. Kortom, hij ziet het weggaan met de auto als een leuke ervaring.

Ik ga op reis en neem mee…

Als je met je hond met de auto op pad gaat, dan is het handig om altijd de volgende spulletjes bij je te hebben:

  • Hondenlijn, omdat je hond niet overal los mag lopen.
  • Voldoende water, zodat je hond onderweg af en toe kan drinken.
  • Iets lekkers, zodat je hond tijdens de reis iets te snacken of te eten heeft.
  • Handdoek, zodat je je hond kan afdrogen als hij gezwommen heeft of vies geworden is.
  • Hondenpoepzakjes, omdat op veel plekken een opruimplicht geldt.

Veilig op weg

Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je hond staat veiligheid in de auto op nummer 1. Bij een plotselinge remactie of een ongeluk kan je hond de auto doorgeslingerd worden en dat wil je uiteraard niet. Zorg er daarom voor dat niet alleen jijzelf maar ook je hond altijd goed vast zit. Er zijn speciale hondengordels voor in de auto te koop. Deze kan je op de achterbank vastklikken in de gordel. In sommige landen zijn deze hondengordels zelfs al verplicht. Je kan je hond natuurlijk ook in een bench vervoeren.

Geen zin in een vieze auto

Neem je de hond liever niet mee in de auto, omdat je geen zin hebt in een vieze auto? Dat zou geen excuus mogen zijn. Je kunt hele handige dekens aanschaffen die voorzien zijn van een waterafstotend en anti-slip materiaal. Meestal kun je ze vastmaken aan de hoofdsteun. Zo wordt de bekleding van de auto niet vies en kan de hond gewoon lekker mee. Na de autorit verwijder je de deken weer en is deze eenvoudig te reinigen.

Tips voor misselijke honden

Ongeveer één op de zes honden heeft last van wagenziekte. Vooral puppy’s en jonge honden hebben hier last van. De hond kan er overheen groeien als hij wat ouder wordt. Om misselijkheid bij je hond tegen te gaan, zorg je voor optimale omstandigheden tijdens het rijden. Geef de hond geen eten vlak voor je gaat rijden en laat je hond eerst even rustig aan de auto wennen voordat je daadwerkelijk wegrijdt. Zet ramen een stukje open en zet de verwarming niet te hoog. Trek rustig op en rem niet te hard.

Ga je een lange autorit maken? Stop dan regelmatig, zodat de hond zijn behoeften kan doen en wat kan drinken. En misschien wel de belangrijkste tip: zorg ervoor dat je hond een autorit associeert met een leuke activiteit. Ga dus regelmatig met de auto iets leuks doen met je hond. Helpt dit allemaal niet? Vraag dan bij je dierenarts om pilletjes tegen wagenziekte.

Laat je hond niet alleen in de auto achter

Het lijkt een vanzelfsprekende tip, maar toch gebeurt het nog regelmatig dat een hond (per ongeluk) in de auto wordt achtergelaten. Natuurlijk kun je de hond bij normale temperaturen best even 10 minuten in de auto laten met een raampje op een kier. Bij zomerse temperaturen is de hitte in de auto echter nog vele graden hoger dan buiten. Vergis je daar niet in! Heb je de hond per ongeluk in de auto gelaten en is de autodeur in het slot dichtgevallen? Bel dan direct een snelle slotenmaker die je kan helpen of sla eventueel een raampje in om je hond te redden.

Hopelijk geniet jouw hond met deze tips van een fijne autorit en van leuke uitstapjes! Ga je met je hond op vakantie naar het buitenland? Laat je dan informeren over de eisen die gelden voor het vervoeren van je beste vriend in het desbetreffende land.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

There are no products
X