Tyrone Spong en zijn DAWGZ in de USA

ARTICLES
9 February 2016 / By /

Tyrone Spong wordt door kenners in de vechtsport scene geroemd om zijn stijlvolle manier van vechten. ‘Pound for Pound the best kickboxer in the world’! Zo noemt mede-vechtsporter en levende legende Peter Aerts dit kanon die zijn roots heeft in Suriname. De liefde voor de vechtsport in combinatie met een ijzeren discipline zorgde en zorgt voor een carrière om een diepe buiging voor te maken. Het grote publiek leerde Tyrone pas kennen tijdens een tv-show van Jandino. Later maakte Frits Barend een reportage over de unieke Spong in zijn programma ‘Hollandse Helden’. Deze serie volgt succesvolle Nederlandse sporters die alles achter zich hebben gelaten om in het buitenland hun carrière een vervolg te geven. Ook Tyrone liet, op zijn gezin na, alles achter in Nederland. Naast zijn gezin was er nog iets wat hij niet kon missen…zijn geliefde honden. Zo vertrok hij, met zijn van oorsprong Amerikaanse DAWGZ, naar de USA.

De 30 jarige Tyrone Spong behoeft bij vechtsportfans geen introductie. Spong behoort tot de absolute top in het Kick(Thai)boksen en maakte vrij recent de overstap naar het klassieke boksen. Voor de lezers die Tyrone Spong wellicht nog niet kennen een introductie.

Opkomst van een top DAWG
Als Tyrone Spong de ring betreed is dat een spektakel. De keuze van zijn muziek met daar doorheen het grommen en het zware blaffen van honden verraad niet alleen zijn liefde voor DAWGZ maar is in combinatie met zijn imposante verschijning meer dan indrukwekkend. Negen keer werd hij wereldkampioen Kick(Thai)boksen en dat in zes verschillende gewichtsklassen, een unicum.  Toen Spong in de koningsklasse van het thaiboksen(de klasse tot 76 kg) arriveerde begon hij aan een zegereeks die ongekend was en nog steeds is. Om die reden gaven fans de in Suriname geboren Amsterdammer de bijnaam ‘King of the Ring’.

Koning tegen Koning
Spong werd in 2006 gematched tegen de onverslaanbaar geachte wereldtopper Koaklai Kaenorsing. In een bikkelharde eerste ronde sloeg Tyrone de trots van Thailand knock-out. Met een rechtse hoek liet Tyrone zien dat de beste Thaibokser ter wereld niet uit Thailand kwam maar uit de Bijlmer in Amsterdam. Nog geen twee weken later werd in een bomvol Ahoi Joeri Mes in vijf harde rondes onttroond. Mes stond tot dat moment te boek als koning van de 76 kg klasse in Europa. Commentatoren spraken vol lof over de zegetocht, “he is cleaning the hole devision’. Spong vocht meer dan 100 wedstrijden waarvan hij er slechts zes verloor. Zijn winstpartijen werden in bijna de helft van de keren beslist met een brute knock-out.

Aan feestjes werkt Spong niet mee
Toen drievoudig K1 kampioen (de eredivisie voor zwaargewicht kickboksen in Japan) Peter Aerts zijn afscheidspartij aankondigde hoefde hij niet lang na te denken tegen wie hij die wilden knokken. Tyrone Spong was op dat moment in de ogen van Aerts ‘pound for pound the best kickboxer in the world’. Wat zou het mooi zijn als de Brabantse Aerts in zijn afscheidswedstrijd voor de ogen van het publiek Spong een pak rammel zou geven. Spong die, ten tijden van de wedstrijd, relatief kort in de zwaargewichtklasse actief was dacht daar uiteraard heel anders over en was niet van plan mee te werken aan het feestje van Aerts. De oudere Aerts deed alles om de jonge Spong te temmen, maar tevergeefs. Spong vocht niet alleen heel technisch maar ook bikkelhard. De hardheid die normaal gesproken door Aerts gebruikt  wordt om een gevecht in het voordeel te beslissen werd nu keer op keer gecounterd met een nog hardere actie van Spong. In de derde ronde was het over en uit voor Aerts. De “King of the Ring’ sloeg de oude leeuw genadeloos naar het canvas.

Surinaams onderonsje
Het duurde niet lang voordat de volgende K1 legende het wilde proberen tegen Spong. Het kon toch niet zo zijn dat Spong die van origine een halfzwaar gewicht is de zwaargewicht kampioenen de baas is. Remy Bonjasky (drievoudig K1 kampioen), eveneens van Surinaamse afkomst, staat bekend als de vechter met de beste verdediging in de zwaargewichtklasse. Bonjasky had dan weliswaar een gering aantal partijen verloren op punten maar was nog nooit knock-out geslagen door een tegenstander. Remy was voorafgaande aan de partij zelfverzekerd en zou naar eigen zeggen Spong na een aftastende eerste ronde in de tweede ronde met trappen en knieën naar het canvas brengen. Spong was in zijn ogen meer een bokser geworden dan een kickbokser nadat hij was gaan vechten bij de zwaargewichten. Het liep allemaal anders. Spong gaf Bonjasky geen ruimte en geen tijd om af te tasten. Tegen de verwachtingen van Bonjasky in vocht Spong  compleet en loepzuiver. Het leek erop dat Spong geluisterd had naar Bonjasky. Met trappen en knieën pakte hij Bonjasky hard aan. In de tweede ronde sloeg Spong genadeloos toe en ervaarde Bonjasky hoe het is om wakker te worden op canvas. De eerste keer in zijn carrière.

De DAWGZ
Naast de liefde en toewijding in de vechtsport heeft Tyrone een groot hart voor dieren in het algemeen en honden in het bijzonder. Van jongs af aan is hij omringt door viervoeters. Tyrone houd van honden met de uitstraling van een echte DAWG. Honden als de American Bulldog, de American Pitbull Terriër en de American Bully. Sinds kort is daar een French Bulldog bijgekomen. We kunnen dus wel stellen dat zijn voorkeur, hoe kan het ook anders, uitgaat naar de rassen met power.

In de documentaire (rechts boven of onderin bij de mobiele versie) zie je vanaf minuut 45 zijn DAWGZ.

 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Overheid ‘schuldig’ aan 80-90% van de hond-gerelateerde incidenten in Nederland!
6 June 2017
No Purpose or Performance – Paris Hilton en haar ‘theacup’ pup
27 October 2016
DAWGZ meet DAWGZ – hoe vanzelfsprekend is het?
12 September 2016
Tyrone Spong Documentaire
Muscle Protein
Dog Muscle Supplement
Bully Max All-in-one pack
There are no products
X