The story behind the two colored eyes

ARTICLES
24 March 2016 / By /

We komen ze geregeld tegen. Honden met verschillende kleuren ogen waarvan 1 helderblauw. Wanneer pups geboren worden met 2 kleuren ogen en het nest mogen verlaten hebben ze vaak een streepje voor op nestgenoten. De blik waarmee zij de wereld in kijken heeft een onweerstaanbare invloed op ons mensen. Om die reden kiezen veel van ons graag voor die ene pup die net even anders is.

Ook in de mens waarderen wij deze eigenschap. Wereldsterren als Christopher Walken, Kiefer Sutherland, Joe Pesci en de onlangs overleden David Bowie hebben allemaal 2 kleuren ogen. Vooral David Bowie maakte artistiek gebruik van zijn afwijkende ogen. De achtergrond van dit verschijnsel ligt veelal in de genen en wordt Heterochromie genoemd en komt bij mensen zeer zelden voor: 4 op de 1000.000. Heterochromie wordt veroorzaakt door een relatief gebrek of overmaat aan het organisch pigment melanine.

Bij honden zien we het steeds vaker. Bewust of onbewust wordt er bij het fokken van honden op geselecteerd omdat wij het als mensen zo mooi vinden. Laten we echter niet vergeten dat dit schitterende blauwe oog slechts 1 uiting is van een erfelijke belasting van het dier. Vaak gaat het gepaard met slechthorendheid of zelfs doofheid. In veel gevallen staan de ogen ook erg ver uit elkaar wat bij sommige rassen voor problemen kan zorgen.

Ons idee is om niet gericht te fokken op 2 verschillende ogen maar te genieten van dit schitterende natuurverschijnsel als het voorbijkomt.

Schermafbeelding 2016-03-24 om 15.21.26

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Overheid ‘schuldig’ aan 80-90% van de hond-gerelateerde incidenten in Nederland!
6 June 2017
No Purpose or Performance – Paris Hilton en haar ‘theacup’ pup
27 October 2016
DAWGZ meet DAWGZ – hoe vanzelfsprekend is het?
12 September 2016
Actie Camera ZILVER 12MP Ultra HD
Qatrixx GoPro 'Fetch' Dog Harness
NEOpine HERO 4 / 3+ / 3 / 2 / 1 (blauw)
There are no products
X