Purpose DAWG: de Bully Kutta

BREEDS
9 August 2016 / By /

Ze zitten geregeld in het verdomhoekje…(grote) sterke honden die (van oorsprong) gebruikt worden voor waakdoeleinden en/of vecht/jachtdoeleinden. Ook in ons land is de discussie over dit kaliber hond helaas weer aan de orde. Waarom wij bij P&P DAWGZ deze honden toch keer op keer blijven publiceren is heel simpel, het zijn in de juiste handen fantastische honden die het verdienen op een correcte manier te worden weergegeven. Vaak wordt mensen gevraagd waarom zij kiezen voor bijvoorbeeld een hond die gebruikt wordt voor jacht/vechtdoeleinden. Mijn antwoord zou steevast een wedervraag zijn. “Waarom kiest u voor een hond die doodgeschoten wild terug brengt terwijl u niet jaagt?” of “waarom kiest u voor een hond die schapen, die u niet heeft, bij elkaar drijft?”. Net zo min dan dat mensen hun jachthond voor de jacht gebruiken of herdershonden voor het drijven van vee hebben aangeschaft zijn er mensen die een (van oorsprong) vechthond niet voor het vechten hebben gekozen. Is het voor iedereen verstandig om dit type hond te kiezen? Nee zeker niet. Dit type hond verdient het om bij verantwoordelijke mensen te belanden die weten waar ze mee bezig zijn en goed beseffen wat ze aan de andere kant van de lijn hebben. P&P DAWGZ brengt de honden in beeld zo als ze zijn en jij als lezer kan dan bepalen of deze DAWG bij je past. Deze keer op ons blog, de Bully Kutta, wat vertaald de Gerimpelde Hond betekent.

WELKE NAAM?
Bully Kutta is maar één van de vele namen die deze hond heeft meegekregen in de lange geschiedenis die dit ras kent. Indian Mastiff, Indian Alangu Mastiff, Sindh Mastiff, Asian Mastiff of Pakistani Bully Dog. Het zijn een aantal namen die toebehoren aan dezelfde hond die 486-465 voor Christus door Xerxus de Eerste werd binnengemarcheerd in het oude Griekenland. Later gebruikte het Perzische leger deze honden voor de bewaking. De Indiase Koninklijke familie gebruikte de honden niet alleen voor de bewaking maar ook voor de jacht op groot wild. Toen zij jachtluipaarden gingen gebruiken voor deze taak bleef voor de Bully Kutta alleen de taak van waakhond over.

NIEUWE INVLOED
Tijdens de Engelse koloniale overheersing maakte de Bully Kutta een ontwikkeling door. Het in kruisen van Engelse honden als de Bull Terriër (en Gull Terriër) had als doel de Bully Kutta te verbeteren. Niet alle Engelse rassen brachten de Bully Kutta een verbering. Zo bleek het toevoegen van bijvoorbeeld Engelse Mastiffs, Pointers en verschillende Engelse jachthonden zijn doel voorbij te schieten. Het warme klimaat bleek voor dit genetische materiaal net een beetje teveel.

NAAR HET NU
Tegenwoordig is de Bully Kutta veelal in handen van particulieren die de hond als waakhond houden of gebruiken als hond voor wedkampen onderling. De hond staat onder mensen, die hang hebben naar deze vorm van gebruik, bekend onder de naam ‘Pakistani Fighting Dog”. Het is verantwoordelijke fokkers er aan gelegen hun honden in handen te laten komen van mensen die goed met honden van dit kaliber om kunnen gaan. Wij zijn de Bully Kutta in Nederland nog niet tegen gekomen maar hopen oprecht op verantwoordelijke eigenaren mocht de eerste Bully Kutta voet zetten op Nederlandse bodem. In de eerste editie van P&P DAWGZ magazine een uitgebreid artikel met betrekking tot het verantwoord omgaan met de diversiteit aan rassen en rasgroepen die ons land rijk is.

Benieuwd naar dit artikel geworden? Bestel de eerste editie van P&P DAWGZ hier!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

American Bulldog – Bodyguard en teddybeer
22 December 2016
De American Pitbull Terriër in Nederland
10 December 2016
Patterdaleterriër – Sunday, Bloody Sunday
20 November 2016
Muscle Protein
Dog Muscle Supplement
Bully Max All-in-one pack
There are no products
X