Patterdaleterriër – Sunday, Bloody Sunday

BREEDS
20 November 2016 / By /

De Engelse, Schotse en Ierse hondenmannen hebben van oudsher liefde gehad voor harde DAWGZ. Het is dan ook niet verwonderlijk dat één van de stoerste hondenrassen zijn oorsprong vindt in dit gebied… de Patterdaleterriër. De Patterdale valt onder de groep Fellterriërs, een groep terriërs die op werkeigenschappen zijn gefokt en niet op show kwaliteiten. Op de Britse eilanden gebruikt men de term Fell voor heuvel of berg en omdat deze terriërs hier worden ingezet, gebruikt men deze verzamelnaam. De Patterdale is weer een aparte variant die is vernoemd naar een dorpje in het Lake District.

Oorlogschip in zakformaat
De Patterdaleterriër is heel veel hond in een hele kleine verpakking. Hij is luidruchtig en doet graag stoer. In tegenstelling tot de meeste andere hondenrassen zal de Patterdaleterriër elke uitdaging in volle overtuiging aanpakken en een gevecht met vele malen grotere tegenstanders niet uit de weg gaan. Vossen, dassen en wilde zwijnen worden met de grootst mogelijke vechtlust, ability (motorisch vermogen) en doorzettingsvermogen bestreden. Met andere woorden hij doet niet alleen stoer maar is het ook. De Britten zeggen niet voor niets “He will put his money were his mouth is”.

Conor McGreggor
Als we de Patterdale willen vergelijken met een menselijke variant dan komt al snel een Ierse vechtsportlegende in gedachten, Conor McGregor. Conor is UFC (Ultimate Fighting Championship) kampioen in de twee lichtste klassen, wat een zeer zeldzame prestatie is. Sterker nog, geen mens ging hem voor. Overeenkomsten met de Patterdaleterriër heeft deze man in overvloed. Evenals de Patterdaleterrier is Cono licht van gewicht, heeft hij een grote mond en is zijn doorzettingsvermogen ongekend. Zijn timing en lichamelijke controle is in de wereld van de martial art een bezienswaardigheid en te vergelijken met de skills van een werkende terriër als de Patterdale. Conor komt echter niet uit het dorpje in het Lake District maar uit Dublin, een stad die de werkende terriers met een warm hart welkom heet. Vele Ierse hondenmannen hebben de werkende terriërs van oudsher gecreëerd of verbeterd.

Niet voor iedereen
Als je zoveel hond in één pakketje stopt kan je je voorstellen dat niet iedereen met zo’n type hond kan en/of wil omgaan. Een waarschuwing is dan ook op zijn plaats. Voor de hardcore hondenman met de juiste kennis van zaken is dit stukje dynamiet op poten een geschenk uit de hondenhemel. Voor de nietsvermoedende dierenvriend die voor zijn of haar gezin een hondenvriendje uitkiest uit een schattig Patterdaleterriër nestje, zal van een ijskoude kermis thuiskomen. De kans dat dit gebeurt is echter vrij klein. De fokkers die zich hebben toegelegd op het houden van deze honden verkopen in de regel niet aan het grote publiek.

Note: het getoonde filmpje van de Patterdale kan als schokkend worden ervaren. Het betreft hier een foto compilatie van  Patterdaleterriërs die worden gebruikt voor de jacht. Het filmpje is afkomstig van Ierse jagers die deze Purpose & Performance DAWGZ gebruiken waar ze voor gefokt zijn. Voordat je dit veroordeeld bedenk dan dat we de velen jachthonden die jij en ik thuis hebben zitten, danken aan deze mensen die deze honden hebben gefokt met een doel. Het laat de oorsprong en uitzonderlijke moed zien van de Patterdale.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

American Bulldog – Bodyguard en teddybeer
22 December 2016
De American Pitbull Terriër in Nederland
10 December 2016
Engelse Cocker Spaniel – Oren zijn niet altijd om te horen
18 November 2016
Complete Owners Manual
The Great Patterdale Terrier
Conor McGregor highlights 2016
There are no products
X