Toen de overheid de RAD wet opschortte in 2008 kwam er eindelijk gerechtigheid in hondenland. Een wet die had moeten leiden tot minder hond-gerelateerde incidenten bleek niet te werken en na jarenlange lobby moest de overheid toegeven dat het simpelweg verbannen en doodmaken van 1 ras(type) niet werkt en dat het aantal incidenten niet was gedaald.
De geldverslindende jacht op het Pitbulltype liet daarnaast een spoor van dieren -en mensenleed achter. Duizenden honden werden over de kling gejaagd en duizenden mensenharten (waaronder die van veel kinderen) voor het leven getekend. Het is niet niks als een lid van een gezin op basis van zijn ras(uiterlijk) onder dwang uit huis wordt gehaald om vervolgens nooit meer terug te keren. Dat de overheid hier gefaald heeft is dan ook een understatement in optima forma.
Overheid lijkt wederom in de fout te gaan na media berichten
Dat er ongelukken gebeuren met honden die bijten kunnen we geen van alle ontkennen. Overal gebeuren ongelukken. Als je gaat paardrijden, een ritje maakt op de motor of als kind speelt in de speeltuin. Dat de media daar berichten van publiceert is een logisch gevolg. Wat minder logisch is, is dat de media er keer op keer voor kiest om de term Pitbull en Vechthond te gebruiken bij bijna elk willekeurig bijtincident en daar dan ook nog keer op keer een agressieve foto van een Pitbullachtige bij plaatst. Je kan je voorstellen dat de publieke opinie ten opzichte van dit type hond dan langzaam maar zeker negatief wordt onder de bevolking. Erger nog is het als de verantwoordelijk politicus meent wat met de berichtgeving te moeten doen. Maar wat?
De geschiedenis zou de verantwoordelijke minister (in dit geval demissionair staatssecretaris dhr. van Dam) moeten leren dat het verbannen van een ras (of meerdere rassen) geen resultaat oplevert. Zeker niet als het rassen zijn die procentueel (aantoonbaar) voor een klein gedeelte van de bijtincidenten zorgt. Tja, als je het zelf niet weet dan roep je hulptroepen in… die hulptroepen zijn snel gevonden… de Koninklijke Hondenbescherming onder leiding van de lieftallige Mevrouw van Herwijnen.
Mevrouw van Herwijnen praat zoveel onzin dat haar verhaal geregisseerd lijkt!
Wanneer een intelligent persoon stelselmatig aantoonbare onzin verkondigt op basis van gevoel en doof blijkt voor goede argumenten ondersteund met cijfers is er iets aan de hand. Het onderzoek van de Koninklijke Hondenbescherming en daaropvolgende advies m.b.t. incidenten aan de staatssecretaris is louter gebaseerd op een gevoel. Niet alleen is dat een oneerlijk en niet uitvoerbaar advies geworden, het zal ook het aantal incidenten niet verminderen.
Wij vermoeden dat het verhaal van mevrouw van Herwijnen de overheid wel heel goed uitkomt. Uit gedegen onderzoek van de heer de Regt en stichting ARFE (Jan Dirk van Ginneke) blijkt namelijk dat de 80% tot 90 % van alle hond-gerelateerde incidenten door loslopende honden wordt veroorzaakt ongeacht ras. De mensen die deze honden los lieten en laten lopen zijn in ALLE gevallen in OVERTREDING. De wetgever heeft namelijk bepaalt dat honden aan de lijn moeten worden uitgelaten. Nederland kent een beperkt aantal plekken waar honden los mogen lopen MITS ONDER APEL. Dit betekent dat een hond goed moet luisteren en andere mensen en dieren niet mag lastig vallen laat staan bijten.
Falende overheid schuift met steun van de Koninklijke Hondenbescherming en Raad van Beheer de schuld af op de underdog.
Dat die schuld is af te schuiven is simpel te begrijpen. De media heeft de publieke opinie door haar berichtgeving al bepaalt. De Raad van Beheer haakt aan en doet nog een duit in het zakje. Volgens deze ‘kenners’ zijn alleen honden zonder haar dure stamboekpapieren gevaarlijk. Dat zijn in de ogen van de Raad van Beheer gevaarlijke ‘look a likes’. Het komt de Raad van Beheer vast goed uit dat de focus verlegt is. Jarenlang ligt de Raad van Beheer onder de loep van programma’s als RADAR vanwege het registreren van chronisch zieke rashonden. Zieke honden die mentaal lijden en een hoog risico m.b.t. bijten met zich meebrengen. Een zondebok in de vorm van gevaarlijke ‘look a like’ rashonden is vanuit de Raad van Beheer een welkome afleiding. Daarbij komt dat het demoniseren van bepaalde rassen zorgt voor nog een tendens. Eigenaren van de overige honden denken een vrijbrief te hebben voor asociaal gedrag ten opzichte van eigenaren van HR honden. De eerste beelden hiervan zijn al opgedoken op Geen Stijl en RUMAG.
Conclusie
Als we bovenstaande in acht nemen kunnen we niet anders concluderen dan dat de overheid (indirect) schuldig is aan 80% van de bijtincidenten in Nederland. Het is namelijk de overheid die moet handhaven wat in de bestaande wet staat… het controleren van het aangelijnd uitlaten van honden en controleren of de honden die loslopen naar behoren luisteren (onder Apel staan). Wanneer de overheid eigenaren gaat beboeten wanneer zij honden los laten lopen is het snel afgelopen met deze nonsens!
Jan de Jong
*Ingezonden stuk