Bestel vandaag nog!
Word donateur & ambassadeur
Energie - Alles in 1 - Verzekeringen

Military working DAWGZ

ARTICLES
29 April 2016 / By /

Wereldwijd wordt er door allerlei legeronderdelen gebruik gemaakt van military working dogs (MWD’s). Ze worden voor de meest uiteenlopende taken gebruikt. De meeste honden zijn opgeleid in het aanhouden en opsporen van verdachten of in het zoeken naar explosieven. In sommige gevallen is een MWD opgeleid in meerdere expertises. Er worden zeker niet alleen maar herderachtige honden gebruikt als MWD’s. Voor het speurwerk worden vaak retrievers, spaniels of andere jachthonden gebruikt.

Het Amerikaanse leger heeft in elke grote oorlog gebruik gemaakt van honden. Echter zijn MWD’s pas vanaf de Tweede Wereld Oorlog officieel opgenomen binnen de krijgsmacht. Het Amerikaanse leger heeft ongeveer 2700 MWD’s in actieve dienst, waarvan er op dit moment ongeveer 700 werkzaam zijn in een oorlogsgebied. Enkele jaren geleden werd wederom duidelijk bij wat voor belangrijke missies deze trouwe viervoeters worden ingezet. Zo werd er in 2011 door SEAL team Six bij de operatie “Neptune Spear” gebruik gemaakt van Cairo, een Mechelse herder. Gedurende deze operatie werd Osama Bin Laden gedood. Cairo had samen met zijn hondengeleider, een tolk en nog een member van SEAL team Six de verantwoordelijke taak om alle omwonende van het complex van Bin Laden op ruime afstand te houden. Er mocht gedurende de aanval niemand het complex in of uit. Inmiddels weet iedereen de uitkomst van deze memorabele actie. Zowel Cairo als de rest van SEAL team Six is door President Obama onderscheiden voor deze heldendaad.

Binnen de Nederlandse krijgsmacht werden er tot voor kort uitsluitend MWD’s ingezet door de Koninklijke Luchtmacht en de Marechaussee bij het bewaken van luchtmachtbasissen in binnen- en buitenland. Gelukkig is hier na jarenlang aandringen van Special Forces (SF) eenheden verandering in gekomen. Het Korps Commando Troepen (KCT) is op dit moment bezig met het afronden van een tweejarige pilot met de Mechelse herders Puck en Morris. Met deze pilot willen ze het nut van MWD’s bij SF eenheden aantonen. Voor ons is dit natuurlijk al lang duidelijk. Military working DAWGZ’s hebben zich in oorlogsgebieden al meer dan genoeg bewezen. Bekijk hieronder de interessante documentaire “The Full story for military dogs in Afghanistan”.

Wil je meer over dit project bij het KCT weten, klik hier.

 

 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Overheid ‘schuldig’ aan 80-90% van de hond-gerelateerde incidenten in Nederland!
6 June 2017
No Purpose or Performance – Paris Hilton en haar ‘theacup’ pup
27 October 2016
DAWGZ meet DAWGZ – hoe vanzelfsprekend is het?
12 September 2016

Leave a Reply

There are no products
X