We like those original DAWGZ

ARTICLES
10 July 2016 / By /

Als we kijken naar het overgrote deel van de rashonden vandaag de dag zou je bijna vergeten dat elk ras in het verleden gecreëerd is met een doel. Enkele rassen zijn speciaal gecreëerd als gezelschapshond maar het overgrote deel had een belangrijkere taak te volbrengen om tot nut te zijn voor zijn baas. Deze werkhonden hadden taken die zowel fysieke als mentale kracht vereisten. Doordat de selectie van de fokdieren daarop gebaseerd werd kregen de dieren een gezond gestel, een goed stel hersenen en een bepaald uiterlijk mee.

Het ging mis toen mensen het discutabele idee kregen om honden tentoon te stellen. In het begin was dat nog geen probleem. Op het tentoonstellen van de eerste werkhonden was dan ook niets aan te merken aangezien de nauwkeurig (op basis van gezonde werkeigenschappen) geselecteerde honden werden geshowed. Het probleem is ontstaan toen mensen zich alleen nog maar gingen focussen op het showen. In de lange weg die volgde is de belangrijkste factor daarbij uit het oog verloren… kan de hond nog de taak volbrengen waar het ooit voor gefokt is? Meer en meer gingen mensen hun persoonlijke wensen qua uiterlijk selecteren en dit met veel negatieve gevolgen. Vooral de laatste 20 jaar hebben rashonden een transformatie doorgemaakt die er voor gezorgd heeft dat heel veel, vooral populaire, rassen aan de rand van de afgrond staan voor wat betreft gezondheid en intelligentie. Het selecteren op over-typische lichamelijke eigenschappen heeft gezorgd voor karikaturen in plaats van gezonde honden.

Hoogtijd voor het grote publiek om af te wijken van de dicterende showfokkers en te zoeken naar gezonde alternatieven. Als je verder kijkt vind je nog genoeg fokkers die de honden fokken volgens het oude recept. Deze dieren zijn nog geselecteerd op basis van de oorspronkelijke taken of als dat niet meer mogelijk is hebben gezocht naar alternatieven die de gezondheid van het ras ten goede komt. Jij als bewuste pup koper kan dan nog gewoon genieten van een goed gefokte en gezonde hond, zonder de lichamelijke en geestelijke beperkingen die veel showlijnen door de tijd hebben ontwikkeld.

Hieronder een paar voorbeelden van rashonden die in de loop van de vorige eeuw, bij een stroming van showfokkers, een trieste transformatie hebben ondergaan.

 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Overheid ‘schuldig’ aan 80-90% van de hond-gerelateerde incidenten in Nederland!
6 June 2017
No Purpose or Performance – Paris Hilton en haar ‘theacup’ pup
27 October 2016
DAWGZ meet DAWGZ – hoe vanzelfsprekend is het?
12 September 2016

Leave a Reply

Bestel vandaag nog!
Word donateur & ambassadeur
Energie - Alles in 1 - Verzekeringen
There are no products
X