Licking DAWGZ – mythe van de tong

HEALTH
12 August 2016 / By /

De Fransen zeggen: “langue de chien, langue de médecin” (een hondentong is een dokterstong). P&P DAWGZ wilde wel eens weten of dat zo is en ging opzoek naar antwoorden.

DAWGZ likken elkaar geregeld. Het is een manier om te zeggen “jij bent de baas over mij”. Het is dan ook niet vreemd dat wij mensen als leider van de hond geregeld een lik kunnen verwachten van onze onderdanige vriend of vriendin. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat de helft van de anderhalf miljoen hondenbezitters daar geen enkel probleem mee heeft. Sterker nog, sommige zeggen: speeksel van een hond is eerder geneeskrachtig dan gevaarlijk. Klopt dat ook?

Op de Universiteit Utrecht zegt microbioloog Paul Overgaauw het volgende. Een hond likt aan van alles en nog wat en daardoor is de tong van het dier beslist geen dokter maar vooral een potentiële ziekteverwekker. Waarschijnlijk is het misverstand ontstaan doordat mensen eigenschappen van mens en dier met elkaar hebben gecombineerd. Een hond die zijn eigen wond schoon likt, zorgt daarmee voor een snellere genezing doordat de doorbloeding wordt gestimuleerd en het vuil verdwijnt. Aangetoond is dat in het speeksel van mensen stoffen zitten die bij ons zelf het wondherstel bevordert. Mogelijk is het idee ontstaan dat je een wond van je zelf óók door de hond kan laten schoonlikken, aldus Overgaauw.

Risico’s

De mondflora van de hond kunnen dan ook enkel hondsspecifieke bacteriën doden en daar heeft de mens dus niets aan. Het tegendeel is waar. Bacteriën die aanwezig zijn in de mond van onze DAWG zijn eerder een gevaar voor onze gezondheid.

Een studie van de Utrechtse faculteit Diergeneeskunde toonde aan dat bij eenvijfde van de honden de venijnige bacterie C. canimorsus in de mondholte zit. Bij mensen kan deze bacterie ernstige infecties veroorzaken, tot zelfs bloedvergiftiging aan toe. Overgaauw geeft wel duidelijke aan dat we niet moeten overdrijven. Gezonde mensen in de kracht van hun leven zullen niet snel iets oplopen. Het zijn kinderen, ouderen en zieke mensen die op moeten passen.

Waar het mis ging

Misschien niet het meest smakelijke gedeelte van dit blogitem maar vooruit, we sommen toch een paar gevallen op waar het mis ging. De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC kwam in 2011 alweer met de volgende gevallen: een 60-jarige man met chronisch eczeem die sterft aan nierfalen en bloedvergiftiging nadat de hond de zweren op zijn benen heeft gelikt; een 67-jarige man die zijn chronisch ontstoken oor regelmatig laat schoonlikken door zijn hond en daardoor een hersenvliesontsteking krijgt; een 48-jarige diabetespatiënt die besmet raakt met de resistente mrsa-bacterie doordat de hond bij hem in bed slaapt en regelmatig zijn gezicht likt.

DAWGZ advies

Wie zijn wij om de onderzoekers in twijfel te trekken. Persoonlijk was ik al geen liefhebber van een natte hondentong in mijn gezicht omdat ik dagelijks zie waar hij tijdens wandelingen zijn neus inteekt. Ik was altijd mijn handen als ik met de hond heb gespeeld of getraind en zonder te willen klinken als je moeder raad ik jullie dat ook aan te doen.

Bronnen: Paul Overgaauw (Universiteit Utrecht), Ellen de Visser (Volkskrant), Amerikaanse gezondheidsdienst CDC

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

DAWGZ Health – Blow off some steam!
2 September 2016
Daily Fresh – Dé verse maaltijd voor je DAWG!
22 August 2016
Health – Can I keep my balls please?
6 August 2016
tandenkrabber van AE Dogz.
Orapup - verhelpt slechte adem
There are no products
X