Engelse Cocker Spaniel – Oren zijn niet altijd om te horen

BREEDS
18 November 2016 / By /

Er is een  hond die altijd kwispelt en niets liever doet dan spelletjes…. de Engelse Cocker Spaniel. Deze levenslustige Engelse DAWG is met zijn maximaal 41 cm schofthoogte klein van stuk, des te groter is zijn onmetelijk vrolijke karakter. Dit unieke ras vindt zijn oorsprong in Engeland waar hij gebruikt werd en wordt voor de jacht.

Het is een jachthond die voornamelijk wordt gebruikt voor het ‘opstoten’ van wild waarna de jager het wild kan schieten. Voordat het wild het struikgewas kan worden uitgejaagd (het zogenoemde opstoten) moet de hond het wild eerst opsporen. Dat de  Cocker Spaniel  niet lukraak gefokt is kunnen we zien aan het mooie samenspel van de oren en de neus. Deze combinatie heeft maar één doel… ruiken. De oren worden niet zozeer gebruikt voor het horen maar dienen als versterkers van de neus. Op het moment dat de neus de grond raakt sluiten lange oren de neus mooi in zodat geuren niet ‘wegwaaien’. Op deze manier kunnen oudere sporen worden gevonden wat de kans op een ‘hit’ vergroot.

Als de Spaniel de prooi, bijvoorbeeld een fazant, heeft gevonden zal hij die de lucht in jagen. Vervolgens zal de jager het wild schieten. In de regel gebruiken jagers een tweede hond (bijvoorbeeld een hond als de Labrador Retriever JOE) om het wild terug te brengen. Dit wordt retrieven genoemd. Er zijn echter ook genoeg multi talentvolle Engelse Cocker Spaniels die deze taak ook op zich nemen.

Purpose & Performance
Bekijk het filmpje linksboven om dit schitterende ras aan het werk te zien.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

American Bulldog – Bodyguard en teddybeer
22 December 2016
De American Pitbull Terriër in Nederland
10 December 2016
Patterdaleterriër – Sunday, Bloody Sunday
20 November 2016
Tuig Zwart 51-67cm
There are no products
X