Bestel vandaag nog!
Word donateur & ambassadeur
Energie - Alles in 1 - Verzekeringen

Doe je rits dicht! De Rhodesian ridgeback.  

BREEDS
16 July 2016 / By /

De Rhodesian ridgeback. Hij lijkt te zijn ingestapt in een iets te strak hondenpak met de ritssluiting keurig dichtgetrokken op de rug. Deze gespierde hond met een opvallende ‘rits’op zijn rug wordt ook wel Pronkrug, Rifrug of Leeuwhond genoemd en is afkomstig uit zuidelijk Afrika. Hij vindt zijn oorsprong in Europese rassen, kruisingen daartussen en een inheemse hondensoort van de Khoikhoi bevolking die in Afrika in meutes gehouden werden. Eén van die meutes was in het bezit van de jager Cornelis van Rooijen. Van Rooijen was jager op groot wild, waaronder de leeuw en had naast een goede jachthond ook een hond nodig voor het bewaken van huis en haard. Zijn fokprogramma en persoonlijke selectie zorgde uiteindelijk voor de Pronkrug.

Het resultaat was een intelligente, loyale en waardige hond waarvan de ‘ritssluiting’ op de rug komt van de KhoiKhoi honden. Als we naar het genetisch materiaal in de Pronkrug kijken zien we dat de hond een dubbele of enkele genetische marker draagt met betrekking tot de ‘rits’. Als een hond met dubbele marker gedekt wordt met een hond die ook een dubbele marker genetisch materiaal draagt zullen alle pups een ‘ritssluiting’ hebben. Hebben beide ouderdieren een enkele marker dan is het mogelijk dat er pups geboren worden zonder de kenmerkende ‘rits’. Pronkruggen zonder ‘rits’ die gepaard worden aan elkaar kunnen nooit pups voortbrengen met een ‘rits’.

Deze honden zijn ondeugend en vooral de reuen zijn laat volwassen, zo rond de 2,5 jaar. Eenmaal gerijpt heeft deze hond soms een koppig karakter. Het is dan ook verstandig de Pronkrug voor die tijd, zonder betutteling, een consequente opvoeding te geven. Het opmerkelijke bij dit ras is dat er een duidelijk verschil is tussen de reuen en de teven met betrekking tot hun purpose&performance. De reuen zijn in de regel betere wakers terwijl de teven zich beter manifesteren tijdens de jacht. Tijdens de jacht was het de taak van de honden om een leeuw of ander groot dier staande te houden voordat de jager het dier kon schieten. Er zijn verhalen van honden die het met succes opnamen tegen grote prooidieren nog voordat de jager in kon grijpen.

rrr

tumblr_nu0oa0lllu1uniw6so3_r1_1280

Rhodesian-Ridgeback-2

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

American Bulldog – Bodyguard en teddybeer
22 December 2016
De American Pitbull Terriër in Nederland
10 December 2016
Patterdaleterriër – Sunday, Bloody Sunday
20 November 2016

Leave a Reply

There are no products
X