Hij wordt de koning van de honden genoemd, de American Pitbull Terriër (APBT). Bij het uitspreken van de naam Pitbull verstijven veel mensen van angst en is de associatie met ‘gevaarlijk’ de eerste die gemaakt wordt. Als we echter verder vragen zien we dat het gros van de mensen eigenlijk niet weet wat een pitbull is en sterker nog… vaak kunnen mensen vandaag de dag niet vertellen hoe een Pitbull eruit ziet. Door media ingegeven beelden wordt het grote publiek opgezadeld met een verzamelnaam die Pitbull heet bij alles wat gevaarlijk is of zorgt voor incidenten. Tijd om daar verandering in te brengen. DAWGZ besteed in het eerste nummer aandacht om de Pitbull te laten zien zoals hij is. We gaan je de real American Pitbull Terriër laten zien in optima forma.
Een stukje geschiedenis
De American Pitbull Terriër maakte in 1977 officieel zijn intrede in ons land. De sportieve alleskunner werd in korte tijd mateloos populair. Té populair. Een wildgroei aan foute fokkers (kruisen en slechte selectie) en foute eigenaren zorgde ervoor dat de American Pitbull Terriër na een reeks van incidenten in 1993 verboden werd. Omdat de American Pitbull Terriër in ons land niet erkend was (en is) werd het type verboden. Met als gevolg dat alles wat op een Pitbull leek zonder pardon in beslag genomen werd en zonder pardon werd afgemaakt. Ook de échte Pitbulls. Op basis van uiterlijk honden doodmaken, zonder te kijken naar gedrag? Ja. Het is werkelijk gebeurd.
Er werden, op basis van een gebrek aan kennis, in die tijd cruciale fouten gemaakt door de beleidsmakers. De grootste fout die gemaakt is ligt in het feit dat men de Pitbull zag als een verzamelnaam van een lukraak gefokte hond. Niet zo vreemd als je bedenkt dat er geen officiële instantie was in Nederland die de hond registreerde en er intussen veel honden werden gefokt die gekruist waren met andere rassen. Doordat genen van Pitbulls dominanter zijn dan die van veel andere rassen leken veel van die kruisingen qua uiterlijk op een Pitbull, maar was het nauwkeurig geselecteerde karakter van de échte American Pitbull Terriër verstoord. De fokkers van vechthonden (historisch gezien de functie van de Pitbull) zijn er altijd op gebrand geweest om honden die agressie toonden naar mensen uit te sluiten voor de fok en zelfs af te maken. Een vechthond was namelijk niet te gebruiken voor een wedstrijd als hij mensen zou bijten. Een fokker, trainer en handler (de begeleider tijdens een gevecht) hadden namelijk niets aan een vechthond die niet te benaderen of te verzorgen was. Dus iedere vorm van managressie werd rigoureus uitgeselecteerd.
Als de mensen die zich toentertijd bezig hielden met dit vraagstuk zich hadden gerealiseerd dat de American Pitbull Terriër weldegelijk een echt ras is en ook nog eens een veel langere geschiedenis kent dan veel andere rassen (pure bloedvoering is geregistreerd terug te vinden tot 1850), dan hadden ze op dat moment het verschil gezien tussen de puur gefokte Pitbulls (mensagressie niet toegestaan) en de Pitbullkruisingen (lijkend op de Pitbull), gekruist met rassen die niet op die wijze geselecteerd zijn. Tel daarbij het gebrek aan kennis van het publiek en elke gevaarlijke hond werd een Pitbull genoemd. Op die manier steeg de registratie van bijtincidenten en werd de lijst van bijtende ‘Pitbulls’ langer en langer.
Het jaar waar de echte liefhebbers op wachtten
Met het verbod op Pitbullachtige honden daalde het aantal bijtincidenten niet. Niet zo vreemd als je de bovenstaande geschiedenis terugleest. De foute fokkers en foute eigenaren bleven bestaan en zochten met gemak naar een andere hond. De problemen van bijtende honden bleven hetzelfde. In 2008 werd het verbod op basis van uiterlijke kenmerken dan ook opgeheven. De Pitbull was vanaf dat moment weer welkom in ons land. Met het verbod achter ons zag de zakelijke fokker zijn kans schoon waarop elke gefokte puppy die (voor een leek) leek op een Pitbull een Pitbull werd genoemd, met of zonder toevoeging van een stoer woord. Met namen als Pitbull XL en Bully Pitbull wordt het goedgelovige publiek wijsgemaakt dat we te maken hebben met Pitbulls. In werkelijkheid zijn dit de al eerder besproken kruisingen.
Op bezoek bij de echte American Pitbull Terriër
De American Pitbull Terriër is nu enkel in handen van kenners. Volgens liefhebber en American Dog Breeders Assotiation (ADBA) keurmeester David de Regt zijn er in Nederland tussen de 350 en 400 geregistreerde ADBA honden. De ADBA is het oudste Pitbull orgaan in de USA. Deze puur gefokte Pitbulls zijn in handen van mensen die weten met een hond om te gaan en zorgen niet voor overlast. Sterker nog, op straat worden deze honden niet eens meer herkend als zijnde Pitbulls, omdat de maatschappij intussen is wijsgemaakt dat Pitbulls groot en breed zijn (daar zijn ze weer.. de kruisingen). De eigenaren van deze ADBA honden reizen heel Europa door van evenement naar evenement. Op deze evenementen nemen de besten van het ras het tegen elkaar op. In de showring worden de honden beoordeeld op exterieur. In tegenstelling tot veel andere rassen wordt er bij de American Pitbull Terriër een ras standaard op na gehouden dat op basis van werkeigenschappen is samengesteld en niet op wat wij als mensen mooi vinden. Daarnaast is er de mogelijkheid om de Pitbulls op spectaculaire wijze in actie te zien. Verschillende onderdelen laten deze atleet schitteren en testen daarnaast zijn kwaliteit als werkhond. Om mee te draaien in de top moet alles kloppen. Intelligentie, kracht, snelheid, souplesse en uithoudingsvermogen. De belangrijkste eigenschap is echter doorzettingsvermogen. Een karaktertrek die de Pitbull als geen ander ras bezit.
Wat opvalt tijdens zo’n evenement zijn de eigenaren die in tegenstelling tot wat je op basis van verhalen zou verwachten niet als patsers rondlopen met de hond. Bij nader inzien ook niet zo vreemd als je de kleine atletische honden ziet. Als je indruk wil maken met je hond kies je als leek voor een Pitbull XL (voor de echte liefhebber een drama dat in deze kruising de naam Pitbull zit). Dat Pitbullliefde verbroedert zien we aan de verschillende nationaliteiten die deelnemen aan deze dag of zich als bezoeker vergapen aan de mooie honden. Op dit terrein speelt afkomst geen rol en draait het maar om één ding: Pitbulls. De échte ADBA Pitbull wel te verstaan.
Bekijk hieronder het verschil tussen de American Pitbull Terriër, American Staffordhire Terriër en de Staffordhire Bull Terriër.