DAWGZ meet DAWGZ – hoe vanzelfsprekend is het?

ARTICLES
12 September 2016 / By /

Of je nu één of meerdere DAWGZ in huis hebt! Of die nu dienen als serieuze sport/werkhond of hun leven slijten als gewaardeerd gezinslid! Aan één aspect ontkomen we geen van allen…uitlaten! In een drukke maatschappij als die van ons kom je dan al snel andere mensen en dieren (vooral honden) tegen. Uiteraard vinden wij het sociaal en maatschappelijk wenselijk dat onze honden het goed kunnen vinden met zowel vreemde mensen en dieren. Dat een groot deel van de hondenbezitter hier tegen problemen aan lopen is geen geheim. Dat is ook niet geheim te houden als je kijkt naar het gedrag van veel van deze honden, die in onze ogen asociaal gedrag vertonen. Maar is dit ook asociaal gedrag? Of is dit gedrag in de basis verankerd van het natuurlijke gedrag van de hond? Om antwoord te krijgen op die vraag moeten we kijken naar de oorsprong. Uiteraard moeten wij in ogenschouw nemen dat verschillende rassen in meer of mindere maten zijn gaan afwijken van die oorsprong. Sommige rassen zijn zelfs zo gefokt dat wij niet mogen verwachten dat ze onaangelijnd sociaal gedrag vertonen in groepsverband, maar dit terzijde.

De roedel en het afgebakende gebied
In het wild leven dieren in roedels. Je ziet vaak meerdere diersoorten in hetzelfde gebied leven, maar zelden zie je twee roedels van hetzelfde soort in hetzelfde gebied leven. De gevechten om het territorium zijn er dan ook niet voor niets… deze zijn er om te bepalen wie er wel of niet op het desbetreffende grondgebied mag leven. Nu is onze DAWG ook lid van een roedel, jouw roedel. In het hoofd van je hond is het gebied waar jullie dagelijks wandelen van jullie en van niemand anders. Van nature zal de hond dan ook dit gebied gaan afzetten met geuren en zal de hond als hij of zij daar de kans voor krijgt dit gebied ook gewapend verdedigen zodat jij en je hond er veilig kan leven.

Wat kan je verwachten?
Het is heerlijk om je DAWG uit te laten razen zonder riem. Veel mensen kiezen dan ook geregeld voor een losloop gebied en vaak zien we in zo’n gebied een verzamelplaats waar de hondenbezitters elkaar treffen. Wat veel mensen niet beseffen is dat zo’n plek een behoorlijke stressvolle situatie kan betekenen voor de hond. Je hond(en) en jij vormen namelijk een roedel en zoals eerder uitgelegd is het tegen de natuur in van de hond om in zijn of haar gebied andere roedels tegen te komen en als dat gebeurd dient er bepaald te worden wie er de dienst uitmaakt en moet er gevochten worden om het territorium te verdedigen. Je ziet dan ook veel schermutselingen (zeker tussen on-gecastreerden honden) op deze momenten en een samenkomen in harmonie is dan ook geen vanzelfsprekendheid, maar behoeft een duidelijke begeleiding. Met of zonder begeleiding zie je dat de honden die er dagelijks samenkomen zelf een soort roedel hebben gevormd. Een nieuwkomer loopt in zo’n situatie een verhoogd risico om in een conflict te belanden. Je kan je voorstellen dat bij meerdere dominante honden het lastiger wordt om een harmonieuze groep te vormen en te behouden.

Wel of niet naar een losloop gebied?
Uiteraard zijn wij er niet om jou te vertellen wat wel en niet te doen. Wat we mee willen geven is dat mensen beseffen in welke situatie wij onze honden terecht laten komen en wat dat voor de hond betekent. Elke hond is anders en gelukkig kunnen we met een beetje gezond verstand zelf bepalen welke hond er wel of niet geschikt is voor een losloop gebied. Zolang je andere mensen en dieren niet tot last bent en je hond zichzelf vrij van stress staande kan houden in situaties met andere roedels en niet keer op keer beland in situaties die escaleren, blijft alleen het genieten over. Lukt het niet zijn er alternatieven om met je roedel op pad te gaan. Je loopt op andere tijden dan de meute of kiest voor de uitgestrekte polder. In ieder geval geen stress opzoeken, daar wordt niemand vrolijk van.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Overheid ‘schuldig’ aan 80-90% van de hond-gerelateerde incidenten in Nederland!
6 June 2017
No Purpose or Performance – Paris Hilton en haar ‘theacup’ pup
27 October 2016
We like those original DAWGZ
10 July 2016
Tuig Zwart 51-67cm
There are no products
X