DAWGZ goes underground: de Plummer Terriër

BREEDS
3 August 2016 / By /

Terriërs! Hier bij DAWGZ houden we ervan. Sommige honden uit deze ras groep werden zo populair bij het grote publiek dat we bijna vergeten dat ze net als alle terriërs in de oorsprong gefokt zijn met en voor een ‘purpose’ en dat ze in staat zijn tot het leveren van een serieuze ‘performance’.

Eén van de minder bekende in de terriër groep is de Plummer terriër. Dat is niet vreemd als je bedenkt dat deze terriër bewust niet werd aangemeld bij de officiële kynologie vereniging in Engeland (Dit om de Plummer te behoeden voor het verlies aan kwaliteit wat door showfokkers al bij vele rassen is aangericht).  Deze hond dankt zijn naam aan de heer Plummer die uit meerdere bestaande rassen zijn ideale jachthond en rattenverdelger wist te fokken.  In de basis gebruikte hij een Jack Russel Terriër en een Fell Terriër. Om het reukvermogen te verbeteren gebruikte hij een Beagle. Het gevolg van het inkruisen van de Beagle was naast een verbeterde neus, dat de honden te zacht werden van karakter om nog ratten en vossen te kunnen doden. Om dit recht te zetten gebruikte hij een Bull Terriër om zo weer vechtlust in te brengen. Daarnaast hoopte hij door het toevoegen van de Bull Terriër op een wat breder hoofd. Ik zeg bewust hoopte aangezien het brede hoofd uitbleef. Wat ook teleurstelde is het feit dat de honden hierdoor onderling geregeld met elkaar op de vuist gingen. Niet handig tijdens het jagen of het verdelgen van ratten. Er is een indicatie dat de heer Plummer een Bull and Terriër( Engelse Staffordshire Bull Terriër of een American Pitbull Terriër) heeft gebruikt i.p.v. een Bull terrier, dit omdat er geregeld honden naar voren kwamen met zogenaamde roze oren.

Na jarenlang fokken en selecteren is de Plummer nu een (niet officieel) ras wat een homogeen type heeft voor wat betreft uiterlijk als het karakter. Deze hond staat nog heel dicht bij de oorsprong of sterker nog, vertegenwoordigd die oorsprong voor wat betreft die geld voor de werkende terriërs. Tot op de dag van vandaag worden deze kleine Purpose & Performance DAWGZ ingezet bij de jacht of het verdelgen van ratten. Misschien niet voor iedereen een fijn gezicht of prettige gedachten dat rattenplagen worden aangepakt door groepjes terriërs. Het alternatief is het strooien van rattengif met alle gevolgen van dien… een langzame pijnlijke dood voor de ratten en een risico voor de gewenste dieren op de boerderij om een (dodelijke) vergiftiging op te lopen. Dan zien wij bij DAWGZ liever de ‘Oldschool way of life’.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

American Bulldog – Bodyguard en teddybeer
22 December 2016
De American Pitbull Terriër in Nederland
10 December 2016
Patterdaleterriër – Sunday, Bloody Sunday
20 November 2016

Leave a Reply

Bestel vandaag nog!
Word donateur & ambassadeur
Energie - Alles in 1 - Verzekeringen
There are no products
X